Sammaleen poisto nurmikolta

Sammaleen poisto puutarhassa ja nurmikolla on tärkeää, sillä sammalen esiintyminen voi viitata useisiin ongelmiin, kuten maaperän liialliseen kosteuteen, happamuuteen tai valonpuutteeseen. Vaikkakin sammal voi lisätä esteettistä arvoa tietyissä maisemissa, se voi myös estää nurmikon kasvua sekä aiheuttaa epätasaisuuksia ja kosteusongelmia alueellasi. Tässä artikkelissa tarjoamme luonnollisia keinoja ja vinkkejä sammaleen tehokkaaseen ja ympäristöystävälliseen poistoon.

Miksi sammalta kasvaa pihoilla?

Sammaleen kasvu pihoilla on usein merkki tietyistä ympäristöolosuhteista, jotka tarjoavat sille ihanteellisen kasvualustan. Tyypillisesti sammal viihtyy alueilla, joilla on kostea maaperä, varjoisia kohtia ja hapan maaperä. Näitä olosuhteita voi esiintyä erityisesti puiden ja rakennusten varjostamilla alueilla, joissa auringonvalo ei pääse kuivaamaan maata tehokkaasti. Lisäksi huonosti kunnossapidetyt nurmikot, jotka kärsivät ravinneköyhyydestä tai ovat tiivistyneitä, voivat myös olla otollisia paikkoja sammaleen leviämiselle. Sammal voi näin ollen olla merkki siitä, että pihan hoito kaipaa tarkistusta ja mahdollisia toimenpiteitä, kuten maanparannusta, ilmastusta tai varjostuksen vähentämistä, jotta luodaan vähemmän sammaleelle suotuisat kasvuolosuhteet.

Onko sammaleesta haittaa nurmikolle tai kasveille?

Sammaleen läsnäolo pihoilla ja nurmikoilla voi herättää huolta sen vaikutuksista muihin kasveihin. Vaikka sammal itsessään ei ole haitallista kasveille tai nurmikolle, sen esiintyminen voi olla merkki ympäristöolosuhteista, jotka eivät ole ihanteellisia nurmikon tai muiden kasvien terveelle kasvulle. Sammal kilpailee alueen kasvien kanssa valosta, vedestä ja ravinteista, ja sen voimakas leviäminen voi tukahduttaa nurmikon kasvua. Erityisesti varjoisilla, kosteilla ja happamilla maaperäalueilla sammal voi menestyä siinä missä nurmikon kasvu heikkenee. Tämä ei tarkoita, että sammal suoraan vahingoittaisi kasveja, mutta sen yleistyminen voi olla merkki tarpeesta arvioida ja mahdollisesti muuttaa hoitotapoja – kuten parantaa maan kuivatusta, ilmastusta ja ravinteiden saantia – jotta luodaan tasapainoisemmat olosuhteet sekä nurmikolle että muille pihakasveille. 

Miten poistat sammaleen pihanurmelta?

Sammaleen poistaminen pihanurmelta alkaa tunnistamalla ja korjaamalla ne olosuhteet, jotka ovat edesauttaneet sen kasvua. Sammaleen poistoprosessi sisältää tyypillisesti seuraavia vaiheita:

  1. Mekaaninen poisto: Aloita sammaleen mekaanisella poistolla käyttämällä haravaa tai sammaleenpoistajaa. Tämä auttaa irrottamaan sammaleen maasta ja antaa nurmikon hengittää.
  2. Ilmastus: Seuraavaksi ilmasta nurmikko erikoistyökalulla tai piikkikengillä. Ilmastus auttaa parantamaan maaperän rakennetta ja edistämään veden, ilman ja ravinteiden virtausta juuristoon.
  3. pH-tasapainon säätely: Testaa maaperän pH-arvo ja säädä sitä tarvittaessa. Sammal viihtyy happamassa maaperässä, joten kalkin levittäminen voi auttaa neutraloimaan pH-tasoa ja tekemään olosuhteet suotuisammaksi nurmikolle.
  4. Ravinteiden lisääminen: Lannoita nurmikkoa tarjotaksesi sille tarvittavat ravinteet vahvaan ja terveeseen kasvuun. Tämä auttaa nurmikkoa kilpailemaan sammaleen kanssa resursseista. 
  5. Valon ja ilmanvaihdon parantaminen: Leikkaa puiden ja pensaiden oksia parantaaksesi valon ja ilmanvaihdon määrää nurmikollasi. Tämä vähentää kosteuden ja varjostuksen määrää, jotka ovat sammaleen kasvulle otollisia olosuhteita. 
  6. Säännöllinen ylläpito: Ylläpidä nurmikkoasi säännöllisesti leikkaamalla sitä oikealla korkeudella, välttäen liikaa kastelua ja poistamalla rikkakasvit. Vahva ja terve nurmikko on paras puolustus sammaleen kasvua vastaan. 
Nurmikon ilmaus on tärkeä vaihe sammaleen kasvun ehkäisemiseksi

Nurmikon ilmaaja – kätevä työkalu sammaleen poistoon

Kun nurmikkoa ilmastetaan, työkalu tai laite tekee maahan reikiä, jotka parantavat ilmankiertoa ja veden sekä ravinteiden pääsyä juuristoon. Ilmastamisen seurauksena juuret voivat kasvaa syvemmälle ja luoda vahvemman nurmikon, mikä tekee ympäristöstä epäsuotuisan sammaleelle.

Nurmikon ilmaajia on useita eri malleja:

  • Työnnettävä ilmaaja: Tämä on laite, jossa on rullat, jotka on varustettu piikeillä. Laite työnnetään nurmikon yli, ja rullien piikit tekevät reikiä maahan. Tämä on tehokkaampi vaihtoehto suuremmille alueille verrattuna käsikäyttöiseen ilmaajaan.
Työnnettävä nurmikon ilmaaja, Green Land, Virtasen kauppa
  • Vedettävä ilmaaja: Laite, jonka voi asentaa ruohonleikkurin, puutarhatraktorin tai mönkijän perään. Tämä on käytännöllinen etenkin isoille nurmikkoalueille.
Vedettävä nurmikon ilmaaja 40″, Virtasen kauppa
  • Moottoroitu ilmaaja: Tämä on tehokas vaihtoehtosuurille nurmikkoalueille. Se toimii polttomoottorin tai sähkömoottorin voimalla ja luo reikiä maahan liikkumisen yhteydessä. Joissakin malleissa on piikkirullat, toisissa taas piikit, jotka menevät syvälle maahan.
Nurmikonhoitaja Combi Care 38 E Comfort, AL-KO, Virtasen kauppa

Tarkemmin pääset tutustumaan nurmikon ilmaimiin tästä linkistä: Sammaleenpoistajat ja ilmaajat

Nämä saattaisivat myös kiinnostaa sinua