Multatyypit - ominaisuudet ja käyttökohteet puutarhassa

Kun lähdetään valitsemaan multaa puutarhaan tai pihalle, on tärkeää ymmärtää, että kaikki multa ei ole samanlaista. Eri multatyypit on suunniteltu eri kasvien ja käyttötarkoitusten mukaan. Tässä artikkelissa käymme läpi yleisimpiä multatyyppejä ja vertailemme niitä keskenään.

1. Yleismulta:

Yleismulta on monikäyttöinen ja sopii useimmille kasveille. Se on kuin “joka paikan höylä” multien maailmassa. Se sisältää kompostoitua kasvijätettä, savea, hiekkaa ja humusta, mikä tekee siitä sopivan niin kukkapenkkeihin, ruukkuihin kuin muihinkin yleisiin istutuksiin. Se on hyvä valinta, jos tarvitset multaa monenlaisiin tarkoituksiin eikä kasveillasi ole erityisiä vaatimuksia maan koostumukselle.

2. Kukkamulta:

Kukkamulta on suunniteltu erityisesti kukkiville kasveille. Sen rikas ravinnepitoisuus edistää kasvien kukintaa ja kasvuvauhtia. Kukkamulta on hyvä valinta, jos haluat kasviesi loistaa täydessä kukassa. Se ei kuitenkaan välttämättä ole paras vaihtoehto kasveille, jotka eivät tarvitse paljon ravinteita.

3. Havu- ja rhododendronmulta:

Tämä multa on suunniteltu kasveille, jotka vaativat happaman maan. Sen hapan koostumus on ideaali esimerkiksi havupuille ja rhododendroneille. Jos puutarhassasi on paljon happamassa maassa viihtyviä kasveja, tämä on ehdoton valinta. Muiden kasvien kanssa kannattaa olla varovainen, sillä ne eivät välttämättä menesty happamassa maassa.

4. Ruukkumulta:

Ruukkumulta on kehitetty erityisesti sisä- ja ulkokasvien ruukkuistutuksiin. Se on kevyempää ja ilmavampaa kuin monet muut multatyypit. Se on paras valinta ruukkukasveille. Sen kevyt koostumus takaa, että ruukut eivät käy liian painaviksi ja juuret saavat tarpeeksi happea.

5. Kylvö- ja taimimulta:

Hienojakoinen ja ilmava multa on suunniteltu siementen kylvöön ja taimien kasvatukseen. Se edistää juurien kehitystä ja vähentää tautiriskiä. Tämä on paras valinta, jos aiot aloittaa kasvattamisen siemenistä tai taimista. Sen hienojakoinen koostumus helpottaa pienten siementen kylvämistä.

6. Nurmikkomulta:

Nurmikkomulta on suunniteltu erityisesti nurmikon tarpeisiin. Se sisältää hiekkaa, mikä edistää vedenpoistoa ja juurtumista. Nurmikkomulta on ehdoton, jos perustat uutta nurmikkoa tai kunnostat vanhaa. Sen karkea rakenne estää liiallisen tiivistymisen ja auttaa nurmikkoa juurtumaan syvälle.

7. Komposti:

Komposti on maatunutta orgaanista ainesta. Se on erinomainen maanparannusaine, joka lisää maahan ravinteita ja parantaa maan rakennetta. Komposti ei ole perinteinen multa, mutta se on korvaamaton apu maan rakenteen ja ravinnepitoisuuden parantamisessa. Kompostilla voi myös peittää maan pintaa säästääkseen kastelussa ja pitääkseen rikkaruohot kurissa.